De Eerste Kamer heeft de wet normering buitengerechtelijke incassokosten op 13 maart 2012 behandeld en aangenomen. Hiermee gaat op 1 juli 2012 een wet in werking dat een vast percentage hanteert van de te rekenen incassokosten door bedrijven. De bedragen die zijn vastgelegd, worden procentueel lager naarmate het te vorderen bedrag hoger wordt.
Incassokosten wettelijk bepaald
Dat wet bepaalt dat als een schuldenaar niet aan zijn verplichtingen voldoet, er niet direct incassokosten in rekening gebracht mogen worden. Voordat er incassokosten in rekening gebracht mogen worden moet er eerst een aanmaning verstuurd worden. Na deze aanmaning heeft de schuldenaar veertien dagen de tijd om aan zijn verplichtingen te voldoen. Mocht er na een periode van twee weken niet betaald zijn dan mogen er incassokosten in rekening gebracht worden. De hoogte die de incassokosten maximaal mogen bedragen is vastgelegd in een staffel. Naast een maximum geldt ook een minimaal incassobedrag van 40 euro.
Meer inzicht in de incassokosten
Volgens deze nieuwe wet is de opdrachtgever zelf volledig verantwoordelijk voor de documentatie van de kosten die hij rekent als incassokosten. Daarbij mogen de kosten bij elkaar niet hoger zijn dan de bedragen die zijn vastgelegd in de staffel. Als er bijvoorbeeld een bedrag van 1.000 euro open staat, mag er volgens de wet niet meer dan 150 euro worden gerekend aan incassokosten.
Consument beter beschermd
Met deze nieuwe wet worden voornamelijk consumenten beschermd tegen hoge incassokosten. Iedereen weet vanaf 1 juli 2012 welke incassokosten er maximaal in rekening gebracht mogen worden bij de verschillende hoogtes van de hoofdsom. Voor meer informatie over de gevolgen van deze wet kunt u terecht bij ons advocatenkantoor.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.