Als het tijd is voor een incasso

Heeft u al geruime tijd wat facturen openstaan, die nog steeds niet betaald worden? Dan is het verstandig over te gaan tot een incasso. Incassobureaus spreken vaak over een minnelijk traject en een juridisch traject. Maar wat houden deze termen precies in? Heeft u een keus tussen beiden? Werkt de ene manier beter dan de ander? Of moet er altijd begonnen worden met een minnelijk traject? Wij zochten het voor u uit. Lees in dit blog alles over incasso en kom erachter wat het minnelijke en juridische traject precies inhoudt.

Er wordt gestart met het minnelijke traject

Een incassobureau legt eerst het minnelijke traject af. Dit houdt in dat de debiteur op de hoogte wordt gesteld van dat er een incassobureau is ingeschakeld. Om de drie werkdagen zal de debiteur een bericht ontvangen van het incassobureau om de betaling te voldoen. Vaak is dit al voldoende om tot een betaling te komen. De debiteur heeft hierdoor immers door dat de crediteur serieus werk maakt van de nalatigheid van eerstgenoemde. Om niet in verdere problemen te komen, wordt de openstaande factuur dan alsnog snel voldaan. Dit minnelijke traject wordt doorgaans aangeboden op ‘no win-no fee’-basis. Pas als de betaling van de debiteur voldaan is, betaalt de crediteur het incassobureau voor hun werkzaamheden.

Overgaan op het juridische traject

Indien het minnelijke traject niet tot het gewenste resultaat leidt, kunt u overgaan tot het juridische traject. Het is verstandig bij het minnelijke traject al te kiezen voor een incassobureau dat is opgenomen in een advocatenkantoor. Zo weet u zeker, mocht het juridische traject nodig zijn, dat u geholpen wordt door bewezen, ervaren en volledig opgeleide specialisten in de wetgeving. In het juridische traject ontvangt de debiteur eerst een kennisgeving van rechtsvervolging. Daarna volgt een dagvaarding. Er is dan sprake van een zogenoemd strafproces of een civiele procedure. Tijdens dit traject kan ook een deurwaarder ingeschakeld worden.

Ga op zoek naar een bewezen incassobureau

Wilt u een incassobureau inschakelen omdat u last heeft van wanbetalende klanten? Ga dan op zoek naar een advocatenkantoor dat incassodiensten aanbiedt. Dan weet u zeker dat u een partij in de arm heeft genomen die u zowel in het minnelijke als in het juridische traject optimaal kan bijstaan. Succes met uw zoektocht naar een geschikt incassobureau!